زیان مالی واقعیتی اجتنابناپذیر در سرمایهگذاری است. بهعنوان یک معاملهگر تازهکار یا حرفهای در بازار بورس، اتخاذ تصمیماتی اصولی برای محافظت از سرمایه باید در اولویت برنامههای شما باشد. روشهای سیستماتیکی برای کاهش ضررهای مالی در این بازار وجود دارند که بهکارگیری آنها با کاهش ریسک معاملات، محافظت از سرمایه شما را تضمین میکند. تعیین حد سود و ضرر در بورس از مهمترین اقدامات در این زمینه بهشمار میآید که ضمن نظم بخشیدن به فرایندهای مالی، برنامهریزیهای کسب سود را نیز بهبود میبخشد. بسیاری از فعالان بازار سرمایه که سرمایه خود را از دست میدهند، معمولا افرادی هستند که به قوانین مدیریت ریسک و سرمایه توجهی ندارند.
منظور از حد ضرر در بورس چیست؟
مفهوم حد ضرر (Stop Loss) به معنای تعیین حداکثر میزان ضرر در هر پوزیشن معاملاتی یا هر روز فعالیت است که سرمایهگذاران را از معاملات بیشتر منع میکند. در واقع معاملهگران بازار سرمایه با تنظیم حد سود و ضرر در بورس، زیان را به درصد ثابتی از داراییها یا درصد ثابتی از کاهش سرمایه اختصاص میدهند.
قوانین حد ضرر، محدودههای از پیش تعیین شدهای بهشمار میآیند که میزان ضرر متحمل شده توسط معاملهگر را محدود میکنند. حرفهایترین معاملهگران بازارهای مالی بورس، فارکس و کریپتوکارنسی معمولا محدودیت 1% ضرر در هر معامله و 6% ضرر ماهانه را در نظر میگیرند. همچنین از نظر قوانین مدیریت ریسک و سرمایه، حداکثر میزان سرمایه ورودی به هر معامله، مقدار 10% کل سرمایه است.
عاقلانه است که متناسب با فعالیت معاملاتی و شرایط بازار، استراتژیهای حد ضرر خود را به طور منظم، مانند: ماهانه یا فصلی، بررسی و تنظیم کنید. همچنین تغییرات قابل توجه در شرایط مالی نیز باید شما را به بازنگری این استراتژیها سوق دهد. از سوی دیگر کسب اطلاعات بهروز در مورد بهترین شیوههای مدیریت ریسک به شما در زمان بررسی استراتژیهای حد ضرر کمک میکند.
مهمترین انواع حد ضرر در بورس عبارتاند از:
- حد ضرر متحرک
- حد ضرر درصد ثابت
- حد ضرر متناسب با درصد حساب
- حد ضرر متناسب با زمان
- حد ضرر بر اساس نوسانات قیمت
- حد ضرر بر اساس سطح پشتیبانی و مقاومت
مزایای استفاده از حد ضرر در بورس
تعیین حد سود و ضرر در بورس مزایای متعددی را برای معاملهگران در پی دارند. تبعیت از این قوانین صرفا توجه به برخی اعداد و ارقام نیست؛ بلکه آنها یک فلسفه مدیریت ریسک را به شما ارائه میدهند که در افزایش ماندگاری شما در دنیای پرتلاطم بورس نقش دارد. همچنین با پیروی از این قوانین، امکان حفظ رویکرد منظم معاملات میسر میشود و تواناییهای روانشناسی ترید شما را نیز ارتقا میدهد.
اعلان دستور توقف ضرر، کاهش ریسک معاملات، جلوگیری از آسیبهای مالی جبرانناپذیر و نظم بخشیدن به فرایندهای معاملهگری از مهمترین مزایای تعیین حد سود در معاملات بورس بهشمار میروند.
بااینحال برخی دیگر از مهمترین مزایای تعیین حد ضرر در معاملات بورس عبارتاند از:
- اعمال سقف ضرر: مزیت اصلی استفاده از دستور توقف ضرر، جلوگیری از ضررهای احتمالی آینده است. با یک نقطه خروج از پیش تعیین شده، معاملهگران بورس میتوانند مطمئن باشند که از مقداری که مشخص کردهاند، ضرر بیشتری نخواهند داد
- محافظت از سود: حد ضرر بهعنوان ابزاری برای محافظت از معاملاتی به کار میرود که سودهای غیر قابل انباشته دارند
- آرامش خاطر: معاملات معمولا احساسات را بهویژه در شرایط نامطلوب بازار برمیانگیزند. حد ضرر فرایند با مدیریت احساسی، از تصمیمگیریهای تکانشی ناشی از ترس یا طمع جلوگیری میکند
- انضباط در معاملات: دستورات حد ضرر با رعایت خودکار یک استراتژی مدیریت ریسک از پیش تعیین شده و بدون توجه به شرایط بازار، یک رویکرد معاملاتی منظم را به وجود میآورد
قانون حد سود (Take Profit) در بازار بورس
حد سود و ضرر در بازار بورس معمولا با یکدیگر به کار میروند. پس از شناخت کامل کاربردهای حد ضرر باید به مفهوم حد سود بپردازیم. در بازار سرمایه منظور از تعیین حد سود یا TP، تعیین حداکثر میزان سودی است که معاملهگر از پوزیشنهای معاملاتی خود انتظار دارد. زمانی که روند بازار به لیمیت تعیینشده برای دریافت سود برخورد کند، بدون دخالت معاملهگر و بهصورت کاملا خودکار، معامله بسته میشود. محدودیت زمانی در باقی ماندن حد سود وجود ندارد و تا زمانی که روند به عدد مشخص شده، برخورد نکند، حد سود معتبر است.
عوامل موثر در تعیین حد سود و ضرر در بورس
برای تعیین حد سود و ضرر در بازار بورس، معاملهگران حرفهای به معیارهایی توجه میکنند که امنیت داراییهای آنها را بیشتر حفظ میکنند. این معیارها متناسب با مقدار ریسکپذیری، خطوط فیبوناچی، افق زمانی، امواج الیوت، الگوهای نموداری، الگوهای سر و شانه و … تعیین میشوند.
بر همین اساس مهمترین عوامل موثر در تعیین حد سود و ضرر در بورس عبارتاند از:
- نوسانهای بازار: متناسب با درصد نوسان نمادهای معاملاتی باید برای آنها حد ضرر در نظر گرفت. برای نمادهایی با درصد نوسان مثلا 5 درصد نمیتوان 2 درصد حد ضرر تعیین کرد
- میزان نقدینگی نمادهای معاملاتی: استفاده از حد ضرر برای نمادهای با نقدشوندگی پایین باید بااحتیاط انجام شود تا سرمایههای شما از بین نروند
- توجه به اندازه معاملاتی: برای تعیین حد سود و ضرر در بورس باید بر اساس حجم معاملات
- تعیین حد سود و ضرر بر اساس فرایندهای ذهنی: ریسک معاملات افراد در بازار بورس متناسب با تجربه و قدرت ذهنی آنها متفاوت است. به همین دلیل حد سود و ضرر در بازار بورس باید بر اساس واکنشهای ذهنی و واقعیتهای موجود انجام شود
تعیین حد سود و ضرر؛ از مهمترین عوامل در تدوین ژورنال معاملاتی
معاملهگران حرفهای بر تعیین اصولی حد سود و ضرر در بازارهای مالی تاکید دارند. تقریبا تمام سودهای ناشی از معاملات آنها به دلیل توجه به اصول مدیریت ریسک و سرمایه و بهتبع آن تعیین اصولی حد سود و ضرر است. همچنین این موضوع برای تدوین ژورنال معاملاتی نیز اهمیت بالایی دارد.
پارس ژورنال بهعنوان یکی از برترین پلتفرمهای آنلاین ژورنال معاملاتی، به شما برای مدیریت سرمایههایتان در بازار بورس کمک میکند. ابزارهای تعبیهشده در سایت ما، امکان تحلیل دقیق فعالیتهای معاملهگری در بازارهای مالی و ثبت دقیق سود و زیان هر معامله را به وجود میآورند. شما میتوانید برای اطلاع از چگونگی فرایند استفاده از امکانات پارس ژورنال، از طریق سایت ما با کارشناسان در ارتباط باشید.