منظور از روانشناسی در معاملات فارکس، حالات ذهنی یا احساساتی هستند که بر تصمیمات معاملاتی تاثیر میگذارند. در واقع رفتار معاملهگران محصول عوامل روانشناختی است که میتوانند منجر به تصمیمهای ناگهانی، تفکر سوگیرانه و همچنین بیانضباطی شوند. معاملهگران باید از چنین مواردی دوری کنند؛ چرا که میتوانند تا حد زیادی میزان موفقیت آنها را کاهش دهند. در این مطلب قصد داریم به بررسی روانشناسی معاملات فارکس بپردازیم.
انواع سوگیریهای روانشناسی در معاملات فارکس
سوگیریهای روانی بر توانایی معاملهگران در تفسیر بازار فارکس و تصمیمگیری مناسب برای باز کردن پوزیشن تاثیر میگذارند. شناسایی این سوگیریها اولین قدم برای مدیریت آنها و ایجاد نظم تجاری موفق است. دو مورد از رایجترین سوگیریها در معاملات فارکس عبارتند از اعتماد بیش از حد و ریسکگریزی هستند که در ادامه مطلب به شرح آنها میپردازیم.
تعصب بیش از حد
ایجاد یک ذهنیت معاملاتی مطمئن، کلید موفقیت در بازارهای فارکس است. با گذشت زمان، اعتماد به نفس شما افزایش مییابد و احساس میکنید که میتوانید با انجام معاملات بیشتر، بازار را تسخیر کنید، حتی اگر با روش و برنامه معاملاتی شما مطابقت نداشته باشند. همچنان که از برنامه معاملاتیتان منحرف میشوید، احتمالا نظم و انضباطی که ایجاد کردهاید (از جمله استراتژیهای مدیریت ریسک) را نقض خواهید کرد.
اعتماد بیش از حد ممکن است شما را فریب دهد تا تصمیمات عجولانه بگیرید یا پوزیشنهای پرریسکی باز کنید که شما را در معرض ضررهای قابل توجهی قرار میدهند. معاملهگران حرفهای ارزش پیگیری منظم برنامه معاملاتی را درک میکنند. آنها میدانند که هیچ دلیلی وجود ندارند وارد معاملهای شوند که با معیارهای آنها همخوانی ندارند. این فرآیند دقیق، مستلزم پیگیری احساسات و پرهیز از تصمیمات ناگهانی است. در هنگام ایجاد اعتماد به نفس بیش از حد، باید به اصول اولیه خود در مدیریت ریسک، برنامه معاملاتی و روانشناسی معاملات فکر کنید تا مدت بیشتری در زمین بازی فارکس باقی بمانید.
ریسکگریزی
معمولا سرمایهگذاران در امور مالی ریسکگریز هستند و اگر سرمایهگذاری ریسک قابل توجهی داشته باشد، از آن دوری میکنند. در معاملات فارکس نیز همین مساله برقرار است. در واقع معاملهگران بیشتر از اینکه از سودهای خود لذت ببرند، از ضررهای خود متنفر هستند. البته ریسکگریزی میتواند برای معاملهگران فارکس خوب باشد؛ زیرا به آنها کمک میکند تا صرفا وارد معاملاتی با میزان موفقیت بالاتر و ریسک کمتر شوند.
با این حال، اگر ریسکگریزی کنترل نشود، میتواند معاملهگر را از مسیر خود خارج کند. معاملهگران ریسکگریز تمایل دارند پس از کسب سود اندک، از معاملات خارج شوند؛ زیرا میترسند که ممکن است به سرعت سود خود را از دست بدهند. آنها در واقع فرصت سود بیشتر را از دست میدهند.
راهکارهایی برای غلبه بر چالشهای روانشناسی در معاملات فارکس
شما به عنوان یک معاملهگر فارکس، بهتر است به صورت آشکار احساسات خود از قبیل اضطراب یا عصبانیت را که بر معاملهتان سایه میافکنند، بپذیرید. به این ترتیب، میتوانید برای ایجاد نظم ذهنی که برای تبدیل شدن به یک معاملهگر موفق نیاز دارید، تلاش کنید. اما چگونه میتوان به این نقطه دست یافت؟ در ادامه به شرح راهکارهایی برای غلبه بر چالشهای روانشناسی در معاملات فارکس میپردازیم.
داشتن انضباط ذهنی
انضباط ذهنی در واقع یک چهارچوب ذهنی است که شما را به عنوان یک معاملهگر در بازار فارکس، همچنان باانگیزه و متمرکز نگه میدارد. تکنیکهای سادهای وجود دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید، همچون موارد زیر:
- تا حد امکان تمرین کنید: برای تمرین و تفکر درباره سفر تجاری احساسی خود، از یک حساب آزمایشی (دمو) بدون ریسک استفاده کنید. هر معاملهای را که انجام میدهید، دارایی مورد معامله، حجم پوزیشن، حد سود، حد ضرر، شرایط بازار و چرایی آنها را یادداشت کنید. به این ترتیب، میتوانید عادات خوب را یاد بگیرید و از آنها در معاملات روزمره استفاده کنید
- از دیگران مشاوره بگیرید: معاملهگران، مشاوران مالی، یا مربیانی که سفر مشابهی را طی کردهاند، منابع خوبی از اطلاعات هستند. میتوانید از آنها یاد بگیرید که چگونه از چشمانداز چالشبرانگیز سوگیریهای احساسی در معاملات فارکس عبور کردند
- استراحت داشته باشید: یک روز یا یک هفته از چارتها فاصله بگیرید تا در مورد سفر تجاری خودتان کمی فکر کنید. چنین وقفههایی میتوانند الگوهای احساسی مضر را از میان بردارند و به شما این امکان را میدهند که در مورد سفر فارکس خود فکر کنید و تصمیمات درستی بگیرید
ایجاد یک برنامه تجاری قوی
برنامه معاملاتی بدون شک مهمترین ابزار در دست هر معاملهگر فارکس است. معاملهگران از این برنامه برای دیکته کردن قوانین و بایدها و نبایدها برای تصمیمات تجاری خود استفاده میکنند. شما بدون چنین برنامهای، درست مثل یک ناخدای بدون قطبنما هستید. میتوانید موارد زیر را در برنامه معاملاتی خود بگنجانید:
- تحمل ریسک: به عنوان مثال، هرگز بیشتر از 2 درصد از سرمایهتان را ریسک نکنید
- جفت ارز مناسب برای معامله: میتوانید تصمیم بگیرید که هرگز جفت ارزهایی با همبستگی مثبت (آنهایی که معمولا در یک جهت حرکت میکنند) را معامله نکنید؛ چرا که ریسک مضاعفی را به همراه دارند
- سطح اهرم معاملاتی متناسب با تحمل ریسک
- معامله یا عدم معامله در جریان اخبار عمده بازار مانند دادههای اقتصاد کلان
- زمان بستن معامله: میتوانید هرگز از معامله خارج نشوید، مگر اینکه شرایط اولیه نقض شوند؛ اخبار مهم پیشبینی قبلی شما را باطل کنند و غیره
- نسبت ریسک به پاداش: معمولا معاملهگران نسبت ریسک به پاداش حداقل ۱:۲ را انتخاب میکنند. پاداش بالاتر، با جبران ضررهای قبلی، شما را سودآور نگه میدارد
استفاده از یک ژورنال معاملاتی
حتما میدانید که داشتن و استفاده کردن از یک ژورنال معاملاتی چقدر مهم است. یک ژورنال به شما کمک میکند تا معاملات و تصمیمات معاملاتی را ثبت و از آنها برای یادگیری و بهبود خود استفاده کنید. مراحل ایجاد یک ژورنال معاملاتی تجاری شخصی عبارتند از:
- مرحله 1: فرمتی را که میخواهید مجله شما داشته باشد تعیین کنید. یک صفحه گسترده به شما کمک میکند از ویژگیهای تحلیلی داخلی آن بهرهمند شوید
- مرحله 2: اطلاعاتی را که میخواهید در ژورنال معاملاتی خود ثبت کنید، شناسایی نمایید. به عنوان یک قاعده کلی، یک ژورنال معاملاتی باید شامل تاریخ معامله، دارایی مورد معامله، حجم پوزیشن، استراتژی، حد سود و نتیجه را شامل شود
- مرحله 3: هر معامله را ثبت و اطلاعات آن را نیز در ژورنال وارد کنید
- مرحله 4: معاملات ثبتشده را در یک بازه زمانی مشخص، مثلا روزانه، هفتگی، ماهانه و غیره مورد بازنگری قرار دهید
در معاملات فارکس بحث روانشناسی را جدی بگیرید
به طور خلاصه، تجارت فارکس سفری است مستلزم تسلط بر احساسات فردی برای ایجاد یک فضای تجاری انعطافپذیر. برای کسب موفقیت در این عرصه، سرمایهگذاران باید بر اعتماد به نفس کاذب، طمع، ترس، خشم و انتقام غلبه کنند.
پارس ژورنال سامانه آنلاین ثبت معاملات بازار فارکس است. ما در پارس ژورنال با فراهم کردن بستری برای ردیابی مستمر فعالیتهای معاملهگری و همچنین شناسایی برترین مربیهای بازارهای مالی، به شما کمک میکنیم تا در دام افراد سودجو نیفتید و شاهد سود از این بازار کلان باشید.