بورس

سبد سرمایه گذاری در بورس

با توجه به نوسانات بازار، نیاز به سبد سرمایه‌گذاری در بورس وجود دارد

سبد سرمایه‌گذاری یا همان پرتفوی سرمایه‌گذاری به مجموعه‌ای از دارایی‌های مالی مانند سهام، کالاها، اوراق قرضه، صندوق‌های قابل معامله در بورس یا ETF، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک و ارز گفته می‌شود که معامله‌گران با هدف کسب بیشترین بازدهی و کاهش ریسک از آن استفاده می‌کنند. به این ترتیب با کمک پرتفوی سرمایه‌گذاران تلاش می‌کنند تا ریسک منحصربه‌فرد یک دارایی را متحمل نشوند و به بیانی عامیانه همه تخم مرغ‌های خود را در یک سبد نگذارند. در این مطلب از وب سایت پارس ژورنال قصد داریم شما را با مفهوم سبد سرمایه گذاری در بورس آشنا کنیم.

word image 2272 1 - وبلاگ پارس ژورنال

هدف از تشکیل سبد سهام در بازار بورس چیست؟

چرا برای فعالیت در بورس باید درک درستی از سبد سرمایه‌گذاری داشته باشیم. به طور کلی به زبانی ساده پرتفوی به ترکیبی از دارایی‌ها می‌گویند که توسط سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری تشکیل می‌شوند. پرداختن و مدیریت ارکان این سبد نیز مدیریت پرتفوی نام دارد. اولین قانون مهمی که باید در خصوص سبد سرمایه گذاری بورس بدانید این است که ریسک سرمایه‌گذاری باید در بین چند دارایی تقسیم شود. با این تفاسیر سود یک دارایی می‌تواند به خوبی ضرر دارایی دیگر را جبران کند.

شرایطی را متصور شوید که در آن به دنبال سرمایه‌گذاری در بازار سهام هستید و تمامی دارایی خود را در یک نماد صرف کرده‌‌اید. در این شرایط ریسک سرمایه‌گذاری شما افزایش پیدا کرده و در واقع به نوعی از ریسک سیستماتیک بازار تاثیر می‌پذیرید.

word image 2272 2 - وبلاگ پارس ژورنال

انواع پرتفوی در بازار بورس

چینش پرتفوی سرمایه‌گذاری متناسب با ویژگی‌های شخصی و میزان ریسک‌پذیری فرد سرمایه‌گذار، می‌تواند متفاوت بود‌ه و بعضا افرادی که قصد کسب بازدهی بیشتری دارند، پرتفوی خود را با دارایی‌های پرریسک و افراد ریسک‌گریز از دارایی‌هایی نظیر صندوق‌های با درآمد ثابت و دارایی‌های کم ریسک استفاده می‌کنند. در ادامه این قسمت قصد داریم شما را با انواع سبد سرمایه‌گذاری در بورس آشنا کنیم.

پرتفوی ترکیبی از ترکیب دارایی‌هایی که همبستگی کمی با یکدیگر دارند، ایجاد می‌شود

یکی از انواع سبد سرمایه گذاری در بازار بورس، پرتفوی ترکیبی است. اصولا پرتفوی ترکیبی از ترکیب دارایی‌های که با یکدیگر همبستگی کمی دارند، به وجود می‌آید. برای نمونه بخشی از این پرتفوی در سهام، بخشی در صندوقی با درآمد ثابت و بخشی دیگر نیز به صندوق‌های طلا اختصاص پیدا می‌کند.

برای نمونه در صورتی که بازار سهام ریزش داشته باشد، هیچ اختلالی در عملکرد صندوق‌های با درآمد ثابت به وجود نمی‌آید. تغییرات در قیمت واحدهای صندوق‌های طلا هم متناسب با تغییر قیمت انس جهانی طلا است. بنابراین می‌توان گفت که همبستگی بین صندوق طلا با سهام بسیار کم است.

منظور از پرتفوی سرمایه‌گذاری چیست؟

پرتفوی سرمایه گذاری همانطور که از نام آن پیدا است، با هدف سرمایه‌گذاری طراحی شده است. این یعنی که افراد در دارایی‌هایی سرمایه‌گذاری می‌کنند که ارزش آن‌ها به مرور زمان افزایش پیدا می‎‌کند و بازدهی همراه هستند. اصولا قسمتی از این سبد سرمایه گذاری در بورس می‌تواند به سرمایه‌گذاری در سهام تعلق داشته باشد و بخشی دیگر نیز به پروژه‌های ساختمانی و عمرانی اختصاص پیدا کند.

پرتفوی تهاجمی سهم محور برای تریدرهای ریسک‌پذیر گزینه بهتری است

چرا پرتفوی تهاجمی سهم محور برای تریدرهای ریسک‌پذیر گزینه بهتری است؟ اصولا ترکیب پرتفوی تهاجمی به شکلی است که از دارایی‌های پرریسک به همراه بازدهی بالا تشکیل شده است. برای نمونه قسمتی از سبد سهام به خرید سهام شرکت‌های نوپا اختصاص دارد و بخشی دیگر نیز به خرید کوین‌های تازه وارد به ارزهای دیجیتال مربوط می‌شوند.

سبد سرمایه‌گذاری تدافعی در بورس

به طور کلی پرتفوی تدافعی از سهام شرکت‌هایی تشکیل شده است که سازنده محصولاتی ضروری برای زندگی هستند؛ در واقع تمرکز اصلی این سبد سرمایه‌گذاری بر روی کالاهای اساسی است. معمولا سهام این شرکت‌ها در برابر روندهای نزولی بازار و شرایط اقتصادی نامناسب مقاومت بالایی از خود نشان داده و در زمینه روندهای صعودی نیز عملکردی قابل قبول را از خود به نمایش می‌‌گذارند.

پرتفوی متمرکز بر درآمد ناشی از سهام

یکی دیگر از انواع سبد سرمایه‌گذاری در بازار بورس، پرتفوی متمرکز بر درآمد حاصل از سهام می‌باشد. اصولا تمرکز اصلی این نوع از سبدهای سرمایه‌گذاری اغلب بر روی سود تقسیمی شرکت‌ها یعنی درآمد حاصل از سهم به سهامداران می‌باشد. در حقیقت این پرتفوی به دنبال ایجاد یک جریان نقدی مثبت به درون سبد سهام می‌باشد. خوب است بدانید که سهم‌های تدافعی با سود تقسیمی بالا نیز می‌توانند در این نوع از سبد سرمایه‌گذاری قرار بگیرند.

پرتفوی سفته‌بازانه متمرکز بر سهم

در صورتی که تریدری با ریسک‌پذیری بالا هستید، پرتفوی سفته‌بازانه متمرکز بر سهم بهترین گزینه برای شما خواهد بود. برای نمونه خبر خبر تولید یک داروی جدید یا تولید نوعی واکسن که احتمالا به نتیجه برسد، توسط یک شرکت دارویی منتشر می‌شود. توجه داشته باشید که سرمایه‌گذاری در این نوع شرکت‌ها با ریسک بالایی همراه است. چون ممکن است بعد از مدتی پروژه با شکست همراه شود. در آن صورت ارزش سهام آن شرکت کاهش خواهد یافت.

word image 2272 3 - وبلاگ پارس ژورنال

مزایای تشکیل سبد سرمایه گذاری در بازار بورس

در صورتی که رفتار مالی سرمایه‌گذاران مطرح دنیا را دنبال کرده باشید، متوجه خواهید داشت که استفاده از یک پرتفوی برای سرمایه‌گذاری می‌تواند مزایای متعددی داشته باشد. از سطح کلان گرفتـه تا خرد؛ به عنوان مثال یک فرد سرمایه‌گذار باید با بررسی بازارها بتواند یک پرتفوی از تمام بازارها مانند طلا، مسکن، بازار خودرو و سرمایه داشته باشد.

از جمله مزایای ایجاد سبد سرمایه گذاری در بورس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کنترل ریسک سرمایه‌گذاری اولین مزیت تشکیل سبد سهام است. علت این امر هم آن است که شخص سرمایه‌گذار دارایی متنوع خود را در پرتفوی دارد و در صورتی که یک گروه از دارایی‌های پرتفوی دچار مشکل شود، تاثیر این بسیار کمتر خواهد بود
  • با یک پرتفوی متنوع سرمایه‌گذاران می‌توانند بازدهی دلخواه خود را با در نظر گرفتن ریسک مورد نظر خود مشخص کنند و همین مساله هم باعث ایجاد آرامش ذهنی برای سرمایه‌گذار می‌شود
  • با یک پرتفوی خوب سرمایه‌گذار می‌تواند در زمانی مناسب دارایی‌های داخل پرتفوی خود را به سادگی جابه‌جا کند و بر اساس شرایط اقتصادی کشور بتواند بازدهی مناسب را دریافت کند
  • یک فرد سرمایه‌گذار نیز قطعا مانند هر فرد دیگری می‌تواند در سرمایه‌گذاری خود دچار اشتباه شود، اما تاثیر این اشتباه می‌تواند به حداقل ممکن برسد. اصولا با ایجاد یک پرتفوی متنوع می‌توان تاثیر این اشتباهات سرمایه‌گذاری را به حداقل رساند

word image 2272 4 - وبلاگ پارس ژورنال

 

آنالیز پیشرفته پورتفوی در پارس ژورنال

پیشنهاد می‌کنیم که سبد سرمایه‌گذاری خود را به صورت دوره‌ای بازنگری کنید تا مطمئن شوید که با شرایط تغییر یافته سازگاری دارد. از جمله دلایل بازنگری سبد سرمایه گذاری در بورس می‌توان به تغییر یافتن اهداف مالی، تغییر حد ریسک‌پذیری و همچنین تغییر شرایط حاکم بر بازار اشاره کرد.

پارس ژورنال پلتفرمی مهندسی ‌شده و تحت وب است که امکان ثبت آسان اطلاعات معاملات را فراهم می‌کند. با پلتفرم ما به سادگی یاد می‌گیرید که چه زمانی در مدیریت ریسک، ضعیف عمل کرده‌اید و چه زمانی معاملات شما تحت تاثیر هیجانات بازار بوده‌اند یا کدام عادت‌های معاملاتی شما باعث سودآوری بیشتر می‌شوند و یا اینکه کدام استراتژی‌ها برای شما سودآوری بیشتری دارند. با پارس ژورنال شما به امکاناتی مانند مشاهده معاملات هر پورتفوی، ایجاد و مدیریت پرتفوی نامحدود، آنالیز پیشرفته پورتفوی و بایگانی پورتفوی‌ها دسترسی خواهید داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا